Havermout als ontbijt

door feb 27, 2018blog

Zoek je een gezond alternatief voor je ochtendboterham? Dan kun je havermout overwegen. Havermout als ontbijt is een uitstekend begin van de dag.

Deze graansoort wordt namelijk al een tijdje herhaaldelijk genoemd als één van de meest gezonde voedingsstoffen die je kunt eten en wordt zelfs geclassificeerd als superfood.

Maak het klaar als onderdeel van je cholesterol verlagende dieet of eet elke dag een bordje havermoutpap als je wilt afvallen. Lees verder en laat je verwonderen door alle gezondheidsvoordelen van havermout.

Wat is havermout?

Havermout, de naam zegt het al, is een product van het graansoort haver. Het graan wordt ontkiemd, wat betekent dat de stugge huls wordt verwijderd waarna er een havervlok overblijft.

Havermout in deze vorm wordt ook volkorenhaver genoemd en dit kun je kopen bij natuurwinkels. Soms vind je ook geknipte haver, wat betekent dat de vlokken kleiner zijn gemaakt door ze door midden te knippen.

Op die manier kun je de kooktijd verkorten, maar is de havermout even voedingsrijk. Je kunt dit trouwens ook bereiken door je volkorenhaver voordat je het kookt even in de blender te doen.

Zorg er wel voor dat je altijd pure havermout kiest en dat je de kant-en-klare of bewerkte varianten netjes laat staan.

Waarom is havermout als ontbijt zo gezond?

Pure volkoren havermout of geknipte havermout is om verscheidene redenen ontzettend gezond, en is een uitstekend geschikt voor je ontbijt.

Langer vol: van havermout zit je langer vol en dit komt doordat het langzaam energie afgeeft aan je bloed.

Omdat je lichaam van havermout voor een lange tijd een geleidelijke hoeveelheid energie ontvangt, zal je nadat je dit hebt gegeten veel minder snel zin krijgen aan snacks of zoetigheid en kun je op een bakje havermout in de ochtend vele uren teren.

Lager cholesterol: je kunt havermout eten als onderdeel van een cholesterol verlagend dieet. Dat komt doordat het bepaalde vezels bevat, genaamd beta-glucanen.

Deze vezels nemen veel vocht op, maar nemen daarbij ook cholesterol, vetzuren en galzouten mee, waardoor de hoeveelheid slechte cholesterol in je bloed zal dalen.

Antioxidanten: antioxidanten vechten vrije radicalen aan. Ze zorgen ervoor dat deze je lichaamscellen niet kunnen beschadigen en dat je dus gezond blijft.

Vrije radicalen vind je onder andere in e-nummers, luchtvervuiling, schoonmaakmiddelen, sigarettenrook en ongezonde niet natuurlijke voeding en komen vrij als we last hebben van stress of angst.

Havermout, net als de meeste natuurlijke voedingsstoffen, bevat een goede hoeveelheid antioxidanten waarmee je je lichaam sterk maakt en gezond houdt.

Andere gezondheidsvoordelen: naast bovenstaande zeer aangename eigenschappen zijn er nog een aantal andere grote gezondheidsvoordelen verbonden aan havermout.

Zo kun je door het regelmatig te eten de kans op hart- en vaatziekten verlagen, bevat het veel vezels waardoor je spijsvertering beter werkt, vind je er zowel vitaminen, mineralen en eiwitten in en bevat pure havermout geen gluten.

Havermout, de G-Index en gewichtsverlies

Een van de redenen waarom havermout zo geschikt is om te eten als ontbijt is doordat het laag scoort op de G-Index. GI staat voor Glycemische Index en je kunt daaraan aflezen hoe snel de koolhydraten van een bepaalde voedingsstof in de darmen worden verteerd en omgezet worden in glucose in het bloed.

Een lage score betekent dat dit product langzaam energie afgeeft en dat je bloedsuikerspiegel dus ook niet piekt. Dat houdt in dat je lichaam weinig of geen insuline aan hoeft te maken om deze op peil te houden.

Door havermout als ontbijt te eten  zal je lichaam dus langer en geleidelijker energie krijgen.

Zou je een product eten met een hoge GI-score, zoals witbrood, dan voel je je even erg energievol waarna je in de bekende ‘dip’ beland. Je lichaam zal dit dan proberen te compenseren door weer snel naar de piek te willen komen, waardoor je zin krijgt in zoetigheid of vet eten.

Dit is de belangrijkste reden waarom mensen aankomen en last krijgen van hunkeringen terwijl ze gewicht proberen te verliezen. Eet je havermout en houd je je bloedsuikerspiegel op peil, dan zal je dus minder last krijgen van hunkeringen en veel gemakkelijker kunnen afvallen.

Havermout en diabetes

Om dezelfde reden is havermout een graan waarmee je de kans op diabetes aanzienlijk kunt verlagen. Als jij je bloedsuikerspiegel dagelijks op peil kunt houden door eten met een lage GI-score te eten, kan je lichaam normaal werken en normale hoeveelheden insuline produceren.

Ben jij gewend veel zoetigheid te eten of ander voedsel dat hoog scoort op de GI, dan zal je lichaam constant een grote hoeveelheid insuline aan moeten maken om dit te kunnen compenseren.

Diabetes ontwikkel je wanneer je lichaam dit niet meer aankan en daarom moeten diabetespatiënten ook insuline spuiten.

Havermout en andere GI-lage producten kunnen je dus echt helpen om dit soort chronische ziektes te voorkomen.

Is alle havermout gezond?

Het antwoord hierop is nee, en wees op je hoede. Als je geen natuurlijke en pure havermout koopt dan worden deze gezondheidsvoordelen met meer dan de helft verminderd.

In de supermarkt vind je kant-en-klare havermout dat je alleen even in de magnetron doet en waarmee je binnen seconden een heerlijk ontbijt klaarmaakt.

Dit type havermout bevat allerlei toevoegingen, zoals suikers, e-nummers en andere stoffen om het lekkerder te maken.

Ook wordt hier vaak gewalste havermout in gebruikt wat bewerkt is voordat het wordt gebruikt. Wil jij ook havermout toevoegen aan je dieet, koop dan enkel pure volkoren- of geknipte havermout en loop alle andere varianten in de supermarkt snel voorbij.

Havermout klaarmaken

Het klaarmaken van een bordje havermoutpap is zo gepiept en heerlijk in de ochtend. Breng 100 milliliter melk, water, sojamelk of amandelmelk aan de kook en strooi hier vier eetlepels havermoutvlokken door.

Gebruik je volkoren havermout, dan laat je dit 15 minuten koken totdat je pap mooi dik is geworden. Geknipt havermout zal sneller klaar zijn.

Met deze basispap kun je vervolgens allerlei variaties maken, zoals met honing, walnoot en banaan, met appel en kaneel of zelfs met yoghurt en aardbeien.

Zo krijg je alvast een mooi portie fruit binnen ook en kun je volop van alle gezondheidsvoordelen van pure havermout profiteren.

En dus ‘s ochtends een bordje havermout als ontbijt een goed begin van de dag vol energie en met een huppeltje in je loop.

Gezond eten dankzij de receptenbijbel boeken!

Als je meer gezonde havermout recepten wilt, dan raad ik je aan om de afslank receptenbijbel boeken van oscar helm uit te proberen.

In dit Receptenboek vind je kant en klare recepten die je dagelijks makkelijk en snel klaar kunt maken, Helpen bij het afvallen en ook nog eens gezond zijn. In de afslank receptenbijbel  staan vol met meer dan 100 overheerlijke en betrouwbare recepten.

Wat de receptenbijbel geniaal maakt? Dat je ieder recept binnen enkele minuten kunt voorbereiden.

Begin jij binnenkort aan je koolhydraatarm dieet?

Voor een goede start heb ik een GRATIS e-book geschreven. Ik vertel je wat koolhydraten zijn en wat ze met jouw lichaam doen.
Je krijgt niet alleen het super handige e-book maar ook nog eens een aantal heerlijke koolhydraatarme recepten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This